fbpx

6 manieren om een tenniselleboog en golferselleboog te beheersen

CHIROPRACTIE CAPELLE

Chiropractor Rotterdam

tenniselleboog en golfelleboog

Velen van ons zaten de afgelopen zomer diep in hun favoriete sporten en recreatieve activiteiten. Een veel voorkomend gevolg van recreatieve sporten is overbelasting of letsel door overbelasting. Twee van de meest voorkomende blessures zijn de tenniselleboog en de golferselleboog.

Zelfs als u niet tennist of golft, kunnen deze blessures u na verloop van tijd gemakkelijk overkomen. Tenniselleboog en golferselleboog zijn verschillende soorten blessures die beide betrekking hebben op de spieren van de onderarm, maar een impact hebben op de plaats waar de spieren aan de tegenovergestelde kant van de elleboog op het gewricht aansluiten. Beide hebben te maken met herhaalde belasting van de elleboog, waarbij verschillende pezen verslijten en hun herstelvermogen afneemt.

Wat zijn de verschillen tussen een tenniselleboog en een golfelleboog?

Golfelleboog oefeningen en behandeling

Bij een golferselleboog zijn de spieren van de onderarm betrokken. In dit geval gaat het om de spieren die vanuit de pols naar het “funny bone” gebied van de elleboog gaan, vlakbij de binnenste bult. Deze spieren zijn verantwoordelijk voor de buiging van de pols en het naar binnen draaien van de pols, wat het verband met golf verklaart.

Symptomen zijn pijn of gevoeligheid in de buurt van het grappige botje, of de binnenkant van de elleboog, en verminderde kracht in de greep. Dit type blessure kan zich ook buiten de sport voordoen: werknemers die regelmatig taken uitvoeren waarbij de pols herhaaldelijk buigt of “draait” of de onderarm proneert (de handpalm naar beneden draaien) hebben vaak last van een golferselleboog.

Tenniselleboog oefeningen en behandeling

Bij een tenniselleboog zijn de spieren en pezen van de onderarm betrokken die de pols en vingers strekken. De symptomen kunnen zich geleidelijk ontwikkelen, met lichte pijn die na verloop van tijd langzaam verergert. Tenniselleboog ontstaat meestal niet door een blessure, maar door overbelasting van de pezen in de onderarm.

Symptomen zijn een zwakke greep en een pijnlijk of branderig gevoel aan de buitenkant van de elleboog. Meestal worden ze erger wanneer u uw onderarm gebruikt bij activiteiten zoals het vasthouden van een racket (vandaar “tenniselleboog”), het draaien van een moersleutel of het schudden van handen.

Gelukkig zijn er enkele oefeningen en rekoefeningen die voor beide aandoeningen gelden en die u kunt doen om uw symptomen onder controle te houden. Hier zijn enkele opties die kunnen helpen bij zowel tenniselleboog- als golferselleboogblessures:

Golf elleboog behandeling en oefeningen

Voor golferselleboog:

Deze oefening lijkt op die voor de tenniselleboog, maar de hand is omgekeerd. Houd uw arm voor u uit, met de palm naar boven, en trek met uw andere hand uw hand en vingers voorzichtig terug naar uw lichaam. Houd 30 seconden vast en ontspan dan. Herhaal dit drie keer. U kunt deze rekoefeningen de hele dag door doen.

Tennis elleboog behandeling en oefeningen

Voor tenniselleboog:

Houd uw arm voor u uit, met de palm naar beneden, en trek met uw andere hand uw hand en vingers weer naar u toe. Doe dit voorzichtig om geen pijn te veroorzaken. Dit zou niet pijnlijk moeten zijn, dus als het pijn doet, trek dan zachter voor een lichte rek. Dit zou uw onderarm moeten strekken. Houd 30 seconden vast, ontspan en herhaal dit drie keer.

Extra oefeningen

Polsverlenging: Een van de gebruikelijke bewegingsoefeningen voor een tenniselleboog is polsverlenging. Begin met uw elleboog in een hoek van 90 graden, handpalm naar beneden, rustend op het oppervlak van een tafel. Strek zachtjes uw pols om hem van de tafel te tillen (dit mag niet pijnlijk zijn). Herhaal dit tien keer. Naarmate u vordert kunt u gewicht toevoegen, zoals een waterfles, om weerstand toe te voegen en de oefening te versterken.

Polsflexie: Deze oefening is vergelijkbaar met de polsoefening hierboven, maar de handpalm staat in de andere richting. Voor de polsflexieoefening begint u met uw elleboog in een hoek van 90 graden, handpalm naar boven, rustend op het oppervlak van een tafel. Strek zachtjes uw pols om hem van de tafel naar het plafond te tillen (dit mag niet pijnlijk zijn). Herhaal dit tien keer. U kunt ook gewichtsweerstand toevoegen om krachttraining aan de oefening toe te voegen.

Gripversterking: Voor deze oefening heb je alleen een squishy bal of “stressbal” nodig. Houd de bal in uw hand en knijp er zachtjes in. Vijf seconden vasthouden, ontspannen en tien keer herhalen. Deze oefening is nuttig voor zowel de tenniselleboog als de golferselleboog.

Krachtoefening: Een van de gebruikelijke versterkende oefeningen die u kunt doen wordt informeel de “hameroefening” genoemd. U hebt een hamer nodig als weerstand tegen het gewicht. Houd het handvat van de hamer vast en houd uw elleboog in een hoek van 90 graden, plat op het tafelblad. Draai de hamer langzaam naar het midden van uw lichaam, waarbij u de richting van uw handpalm naar beneden draait. Draai dan langzaam de beweging om, waarbij u de hamer naar buiten draait – uw handpalm begint naar boven te wijzen met de zware kant van de hamer die aan uw arm trekt. Rust even uit. Herhaal dit tien keer.

Hoe een chiropractor kan helpen

– Een chiropractor zal met u samenwerken om een diagnose te stellen en uw blessure te beoordelen, en u gepersonaliseerde rekoefeningen en oefeningen aanbieden (die enkele van de bovenstaande rekoefeningen en oefeningen kunnen omvatten).

– Een chiropractor kan behandelingen aanbieden zoals: manuele therapie, acupunctuur, laser- of schokgolftherapie, of een combinatie van behandelingen.

– Een chiropractor kan specifieke compressie- of stabiliteitsbraces voor uw elleboog voorstellen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *