fbpx

Werk je vanuit huis vanwege de crisis?

CHIROPRACTIE CAPELLE

Chiropractor Rotterdam

Posture
Je kan zelf veel doen om je houding te verbeteren en spanning en stijfheid te verminderen. Hieronder staat wat informatie die kan helpen! Als je lichamelijke klachten echter aanhouden, is het misschien verstandig om een afspraak te maken met een van onze chiropractoren die verder kunnen kijken naar de oorzaak van je klachten.
Hoe u uw houding thuis kunt verbeteren:
Velen van ons zitten urenlang achter het bureau en de computer. Zoals je waarschijnlijk merkt, is dit zeker niet het beste voor onze gezondheid en houding.
Heb je weleens geprobeerd om rechtop achter je bureau te gaan zitten om vervolgens weer na enkele minuten onderuitgezakt te zitten? Dit komt waarschijnlijk door een combinatie van geblokkeerde gewrichten in je wervelkolom en stijve en zwakke spieren. De geblokkeerde gewrichten kunnen we verhelpen in onze praktijk, maar de stijve en zwakke spieren kan je zelf verhelpen!
Het tijdperk van mobiele telefoons, tablets en computers zorgt ervoor dat onze schouders en nek naar voren neigen te hangen. Dit heeft als gevolg dat de spieren in de bovenrug, de voorkant van de schouders en de nek, stijf en strak aan kunnen voelen. Ook zien we vaak dat de spieren in de middenrug en tussen de schouderbladen verzwakken.
Hier zijn vier tips die u thuis kunt doen om uw houding te verbeteren:
1. Verbeter de ergonomie van uw werkplek - pas je bureau, computer en stoel aan
2. Blijf in beweging - las elke 15 minuten een pauze in om te bewegen en je spieren en gewrichten los te maken
3. Strek regelmatig de strakke spieren
4. Versterk de zwakke spieren
Deze tips zijn echter niet enkel voor mensen die veel achter het bureau en de computer zitten. Iedereen kan van deze tips gebruik maken en profiteren!
De onderstaande afbeelding illustreert de algemene richtlijnen voor een optimale zithouding achter het bureau. Onthoud vooral punt 2: het belangrijkste is om in beweging te blijven! Urenlang zitten in een theoretische 'perfecte' houding is nog steeds slecht voor het lichaam. Regelmatig een pauze inlassen en bewegen is noodzakelijk.
Dit zijn enkele oefeningen die je kan doen om je spieren te strekken. Probeer wat beweging in je schouders en nek te krijgen.
Het versterken van de spieren tussen je schouderbladen helpt enorm om je zithouding te verbeteren! Als je spieren sterk zijn dan is het veel gemakkelijker om een goede zithouding aan te nemen. Het vermindert namelijk de belasting van je gewrichten en helpt de omliggende spieren verder te ontspannen.
Zorg ervoor dat je tijdens het uitvoeren van deze oefeningen zoveel mogelijk de spieren tussen je schouderbladen aanspant. Dit terwijl je de schouders zelf ontspant.