fbpx

CHIROPRACTIE CAPELLE

Chiropractor Rotterdam

Chiropractie voor hoofdpijn en migraine

Oorzaken en behandeling van hoofdpijn door chiropractie

Onderzoek toont aan dat chiropractische zorg een aanzienlijke invloed kan hebben op de frequentie en de ernst van hoofdpijn.

Migraine en hoofdpijn worden vaak in verband gebracht met problemen in verband met de houding, de beweging van de cervicale (nek) gewrichten en spanning in de spieren en fascia. De eerste twee nekwervels spelen vaak een cruciale rol bij spanningshoofdpijn, omdat dit gebied vol zit met kleine en belangrijke spieren, zenuwen en slagaders.
Een blokkade of disfunctie in de beweging van deze twee gewrichten kan alle omliggende structuren beïnvloeden en kan leiden tot pijn die vanuit de nek uitstraalt naar verschillende delen van het hoofd, evenals kaakpijn, oorsuizingen of zelfs duizeligheid.

Chiropractie helpt door blokkades in de nekgewrichten te corrigeren, de manier van bewegen en de algehele houding te verbeteren. Dit leidt tot een vermindering van spieren en fascia spanning, verbeterde beweging, mobiliteit, en verminderde pijn.

De invloed van lichaamshouding op nek-, rug- en hoofdpijn

Houding is vaak een probleem dat direct in verband staat met hoofdpijn, maar ook met andere klachten zoals nek- en schouderpijn. Werken achter de computer, slungelig zitten, schrijven, telefoneren zijn allemaal activiteiten die veel van ons dagelijks doen, en die ons lichaamszwaartepunt naar voren brengen. Wanneer onze houding goed is, blijft ons hoofd in evenwicht bovenop onze schouders, waar minimale arbeid van de spieren nodig is.

Wanneer het hoofd zelfs maar een beetje naar voren wordt gebracht, wordt de druk op de spieren achter in de nek en in de bovenrug snel verdubbeld, verdrievoudigd en zelfs verviervoudigd. Het gevolg is dat de spieren overbelast worden en de gewrichten vast komen te zitten, waardoor gebieden van spanning en pijn ontstaan.

Stress als trigger voor hoofdpijn

Stress, mentaal of fysiek, is vaak een belangrijke component. Stress op zich is niet wat hoofdpijn creëert of verergert, hoe ons lichaam reageert en omgaat met stress doet dat.
Aan de ene kant kan het leiden tot een verhoging van de bloeddruk, wat een trigger kan zijn, maar aan de andere kant leidt het tot een duidelijke verandering in de lichaamshouding. Wanneer we gestrest zijn, voelt ons lichaam zich bedreigd. Onze schouders spannen zich aan, onze nek gaat op slot en onze rugspieren worden stijf. Dit kan leiden tot een verergering van reeds bestaande houdingsproblemen en stijfheid, pijn of onevenwichtigheden die reeds aanwezig zijn, versterken of zelfs nieuwe creëren.

Hoe kan chiropractie helpen bij hoofdpijn?

Chiropractors kunnen de oorzaak van het probleem corrigeren door de nekgewrichten weer in beweging te brengen, gespannen spieren te ontspannen en oefeningen voor te schrijven om de spieren die te zwak zijn te versterken.
De chiropractor zal je ook helpen je dagelijkse gewoonten te onderzoeken, je houding, hoe je werkt en slaapt, en hoe je bureau is ingesteld.

Alle 4 aspecten moeten worden gecorrigeerd om op de lange termijn te verbeteren:

Gewrichtsproblemen worden gecorrigeerd door herhaling van specifieke chiropractische behandelingen

De chiropractor zal specifieke oefeningen voorschrijven om de belangrijkste houdingsspieren te versterken, dit helpt de spanning op de gewrichten te verlichten

Behandelingen zullen ook gericht zijn op het ontspannen van strakke spieren, oefeningen thuis zullen ook worden aanbevolen om ze verder te ontspannen

De chiropractor kan ook praten over je houdingsgewoonten en aanbevelingen doen om de stress op je spieren en gewrichten te verminderen

Heb je zelf last van hoofdpijn, migraine of nekpijn of ken je iemand die dat heeft? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen als je een vraag hebt of om een afspraak te maken!