De complete gids voor spierknopen (alles wat je moet weten + tips voor verlichting)
CHIROPRACTIE CAPELLE
Chiropractor Rotterdam
De kans is groot dat je ooit in je leven het tedere, pijnlijke gevoel van een spierknoop hebt ervaren. Uit onderzoek is gebleken dat 85% van de bevolking last heeft van spierknopen. Spierknopen belemmeren de mobiliteit, veroorzaken pijn en kunnen de kwaliteit van leven verminderen. (1)
Wat zijn spierknopen?
Spierknopen komen meestal voor in je rug, schouders en nek. Het zijn stijve spierbanden met in het midden een harde knobbel, een zogenaamd triggerpoint. De pijn kan spontaan opkomen (actief) of wanneer het triggerpoint wordt ingedrukt (latent). (3) Maar in alle gevallen zorgen spierknopen ervoor dat de pijn voorbij het triggerpoint uitstraalt naar de omliggende spieren.
Wat zijn de oorzaken van spierknopen?
Spierknopen, ook bekend als myofasciale triggerpoints, zijn complex en hebben verschillende mogelijke oorzaken. Er moet nog veel onderzoek naar worden gedaan, maar het beste beschikbare bewijs suggereert dat spierknopen het gevolg zijn van overbelasting (2) zoals zwaar tillen of repeterende activiteiten. Andere oorzaken kunnen zijn:
- Psychologische stress (1)
- Slechte ergonomie (1)
- Slechte houding (1)
- Vermoeidheid (1)
- Uitdroging (4)
- Ongezonde eetgewoonten (4)
- Slaapstoornissen (5)
- Gewrichtsproblemen (5)
“Spiervezels zijn gemaakt om te bewegen – samentrekken en ontspannen – verlengen en verkorten,” zegt Dr. Adrian Chow, DC. “Maar als we de hele dag achter de computer zitten, met weinig beweging tussendoor, beginnen die spiervezels aan elkaar te kleven en vormen ze een knoop. Een slechte houding belast onze spieren ook, en met genoeg tijd kan deze stress de vorming van littekenweefsel veroorzaken.”
Wat zijn de symptomen van spierknopen?
Pijn is het belangrijkste symptoom van spierknopen. Omdat iedereen pijn anders ervaart, kunnen je symptomen verschillen van die van iemand anders. De meeste mensen zijn het er echter over eens dat spierknopen gezwollen, gespannen of bobbelig aanvoelen en een pijnlijk gevoel veroorzaken. (4)
Afhankelijk van waar in het lichaam de spierknoop zich bevindt, kan deze op het eerste gezicht ongerelateerde pijn in andere gebieden veroorzaken. Zo kan een spierknoop in de nek pijn veroorzaken in de schedelbasis, waardoor spanningshoofdpijn ontstaat. (4)
Wie loopt het meeste risico op spierknopen?
Er zijn maar weinig mensen die door het leven gaan zonder ooit een spierknoop te krijgen. Zevenennegentig procent van de mensen met chronische pijn heeft triggerpoints, en 100 procent van de mensen met nekpijn heeft ze. (6,7,8) Er zijn echter bepaalde risicofactoren die de kans op het ontstaan van spierknopen vergroten. Deze omvatten:
- Veroudering (1)
- Ziekte (1)
- Stress (1)
- Mensen met fibromyalgie (6)
Hoe worden spierknopen gediagnosticeerd?
De diagnose van een spierknoop vereist een lichamelijk onderzoek door een ervaren professional zoals een chiropractor. De onderzoeker zal het betreffende gebied op drie dingen beoordelen: een gespannen spierband, een gevoelige knobbel, en de reactie van de patiënt op fysieke druk. (6)
Hoe worden spierknopen behandeld?
Zodra de diagnose is gesteld, wordt de vraag: “Hoe behandel ik de spierknoop in mijn rug/nek/schouders, enz. Er zijn verschillende opties, maar de meest voorkomende zijn:
- Veroudering (1)
- Ziekte (1)
- Stress (1)
- Mensen met fibromyalgie (6)
Welke optie je ook kiest, het belangrijkste doel is om het triggerpoint vrij te maken om de pijn te verminderen en de mobiliteit te vergroten (1) door het geknoopte weefsel op te breken en ontstoken zenuwen te kalmeren. (4)
Hoe kun je spierknopen voorkomen? (4)
Omdat spierknopen het gevolg zijn van overbelasting, stress, een slechte houding, vermoeidheid, enz., kunt u uw risico op het krijgen van een spierknoop verlagen door rust te nemen en te werken aan je houding en algemene leefgewoonten. Hier volgen enkele tips:
- Verbeter je houding door ontspannen te zitten, met je schouders naar achteren en naar beneden. Doe je best om niet achterover te leunen.
- Neem gedurende de dag de gelegenheid om te rusten en neem lichaamsbeweging op in je routine.
- Overdrijf niet bij het tillen van zware voorwerpen. Vraag om hulp, doe het rustig aan of verplaats dingen in groepjes.
- Als je voor je werk het grootste deel van de dag moet zitten, neem dan regelmatig stretchpauzes om te voorkomen dat je spieren te strak komen te staan.
- Zorg ervoor dat je voeding een gezonde mix van calcium, kalium en magnesium bevat, en drink veel water om je lichaam gehydrateerd te houden.
Kun je spierknopen thuis behandelen?
Hoewel wij aanraden het advies in te winnen van een deskundige op het gebied van wervelkolom, spieren en zenuwstelsel, zijn er gevallen waarin u de pijnlijke spieren zelf kunt masseren. Probeer deze eenvoudige techniek: 4
- Zoek de knoop in je spier en masseer hem er met je vingers zachtjes uit.
- Richt je op het losmaken van de gespannen spier door stevig te drukken en kleine cirkels te maken.
- Als je het moeilijk vindt om de spierknoop in je rug, nek of schouders te bereiken, kun je proberen een tennisbal of schuimroller te gebruiken om druk uit te oefenen op de knoop.
- Beweeg langzaam en voorzichtig heen en weer om de spanning te verlichten.
Spierknopen in elk deel van het lichaam zijn pijnlijk en frustrerend. Nu je weet wat ze zijn, wat ze veroorzaakt en hoe je ze kunt behandelen, hopen we dat je verlichting vindt en weer kunt genieten van je dagelijkse activiteiten.
Hoe kunnen we je helpen
Als je een hardnekkige spierknoop hebt die je levenskwaliteit belemmert, kunnen wij je helpen!
We hebben fantastische masseuse in de praktijk, en onze chiropractoren zijn getraind in vele technieken die kunnen helpen bij het losmaken van triggerpoints.
1) Jafri, M Saleet. “Mechanisms of Myofascial Pain.” International scholarly research notices vol. 2014 (2014): 523924. doi:10.1155/2014/523924
2) Bron, Carel, and Jan D Dommerholt. “Etiology of myofascial trigger points.” Current pain and headache reports vol. 16,5 (2012): 439-44. doi:10.1007/s11916-012-0289-4
3) Shah, Jay P et al. “Myofascial Trigger Points Then and Now: A Historical and Scientific Perspective.” PM & R : the journal of injury, function, and rehabilitation vol. 7,7 (2015): 746-761. doi:10.1016/j.pmrj.2015.01.024
4) Cronkleton, E. (2017, October 19). How to Treat and Prevent Muscle Knots (G. Minnis DPT, Ed.). Retrieved May 21, 2019, from https://www.healthline.com/health/muscle-knots
5) Alvarez DJ, Rockwell PG: Trigger points: diagnosis and management. Am Fam Physician. 2002, 65: 653-660.
6) Bablis, Peter, et al. “Neuro Emotional Technique for the Treatment of Trigger Point Sensitivity in Chronic Neck Pain Sufferers: A Controlled Clinical Trial.” Chiropractic & Manual Therapies, BioMed Central, 21 May 2008, chiromt.biomedcentral.com/articles/10.1186/1746-1340-16-4.
7) Rosomoff HL, Fishbain DA, Goldberg M, Santana R, Rosomoff RS: Physical findings in patients with chronic intractable benign pain of the neck and/or back. Pain. 1989, 37: 279-287. 10.1016/0304-3959(89)90192-9.
8) Ester Cerezo-Téllez, María Torres-Lacomba, Orlando Mayoral-del Moral, Beatriz Sánchez-Sánchez, Jan Dommerholt, Carlos Gutiérrez-Ortega, Prevalence of Myofascial Pain Syndrome in Chronic Non-Specific Neck Pain: A Population-Based Cross-Sectional Descriptive Study, Pain Medicine, Volume 17, Issue 12, December 2016, Pages 2369–2377, https://doi.org/10.1093/pm/pnw114