fbpx

Hoe chiropractische zorg kan helpen bij frequente hoofdpijn

CHIROPRACTIE CAPELLE

Chiropractor Rotterdam

Hoofdpijn komt zeer vaak voor bij Nederlanders en kan zeer moeilijk te diagnosticeren zijn. Voor sommigen kan het op elk moment toeslaan.

Er zijn vele soorten hoofdpijn, waaronder spanningshoofdpijn, cervicogene hoofdpijn, migraine en clusterhoofdpijn. Een van de meest voorkomende soorten is spanningshoofdpijn. Bijna 90 procent van de vrouwen en ongeveer 70 procent van de mannen zegt ten minste één keer in hun leven spanningshoofdpijn te hebben gehad, terwijl 37 procent van de vrouwen en 21 procent van de mannen er regelmatig last van heeft.

De meesten denken dat hoofdpijn gewoon vanzelf overgaat. Het goede nieuws is dat er manieren zijn om hoofdpijn te voorkomen en te behandelen.

Wat veroorzaakt hoofdpijn?

Hoofdpijn kan een aantal oorzaken hebben. Uw symptomen kunnen uw chiropractor echter helpen de oorzaak vast te stellen en te bepalen welke behandeling voor u van belang kan zijn. Gelukkig wordt de meeste hoofdpijn niet veroorzaakt door een ernstige ziekte, maar in sommige gevallen kan onmiddellijke medische hulp nodig zijn. Uw chiropractor kan u zeker helpen om bepaalde oorzaken van uw pijn in- en uit te sluiten.

Meestal is primaire hoofdpijn te wijten aan overactiviteit van of problemen met pijngevoelige structuren. Verschillende structuren in de hersenen of rond uw schedel en nek, zoals zenuwen, gewrichten en spieren, kunnen een rol spelen bij uw hoofdpijn. Voor sommigen kan hoofdpijn worden uitgelokt door bepaalde voedingsmiddelen en zelfs levensstijlfactoren zoals:

  • Alcohol, met name rode wijn
  • Bepaalde voedingsmiddelen, zoals verwerkt vlees
  • Slaapgebrek
  • Slechte lichaamshouding
  • Maaltijden overslaan
  • Overmatige stress

Hoofdpijn kan ook worden veroorzaakt door pijn die naar het hoofd wordt verwezen door benige structuren of zachte weefsels (bv. spieren) in de nek. Dit type hoofdpijn wordt cervicogeen genoemd, wat betekent dat de pijn afkomstig is van de halswervelkolom en/of de omliggende structuren. Dit omvat ook irritatie en/of disfunctie van de gewrichten van de halswervelkolom, die pijn naar het hoofd kunnen verwijzen. Behandeling van gewrichtsdisfunctie kan helpen de pijn te verlichten en de juiste functie te herstellen.

Hoe uw chiropractor kan helpen

Een chiropractor is een deskundige op het gebied van wervelkolom, spieren en zenuwstelsel die speciaal is opgeleid om de onderliggende oorzaak van uw frequente hoofdpijn vast te stellen.

Hij of zij zal een uitgebreide anamnese afnemen en onderzoek doen om te bepalen of de symptomen veroorzaakt worden door gewrichtsdisfunctie van de wervelkolom of andere omliggende structuren zoals spieren. De chiropractor zal ook andere mogelijke oorzaken uitsluiten en indien nodig doorverwijzen naar de juiste medische professionals voor aanvullende tests of zorg.

Door een grondige anamnese te doen, kan hij of zij ook bepalen of bepaalde levensstijlfactoren (bijv. dieet, alcohol of stress) de oorzaak kunnen zijn van uw frequente hoofdpijn.

De chiropractor bespreekt de behandelingsmogelijkheden met u en beantwoordt eventuele vragen. De behandeling kan bestaan uit manipulatie of mobilisatie van de wervelkolom, therapie van weke delen, en andere modaliteiten. Er kunnen zelfs oefeningen worden voorgeschreven om uw houding te corrigeren.

Chiropractors, als onderdeel van uw zorgteam, kunnen u helpen als u last heeft van hoofdpijn. Uit een Australisch onderzoek bleek zelfs dat 72 procent van de migrainepatiënten in een klinisch onderzoek een “aanzienlijke” of “merkbare” verbetering ondervonden na een periode van chiropractische behandeling.

Neem de leiding over de gezondheid van uw spieren, ruggengraat en zenuwstelsel. Maak een afspraak met een van onze chiropractors en verbeter hoe u zich voelt, beweegt en functioneert.

Sources 

  1. News Medical Life Sciences. Proof that chiropractic treatment helps migraine sufferers. May 22, 2005. https://www.news-medical.net/news/2005/05/22/10268.aspx. Accessed September 30, 2016.
  1. Mayo Clinic. Headaches: Causes. May 4, 2016. https://www.mayoclinic.org/symptoms/headache/basics/causes/sym-20050800. Accessed September 30, 2016.
  1. Biondi, DM. Cervicogenic Headache: A Review of Diagnostic and Treatment Strategies. JAOA. 2005: 105; 16S-22S. https://jaoa.org/article.aspx?articleid=2093083. Accessed September 30, 2016.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *